Koçyiğit, soru önergesi verdi
Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, 6 Şubat depremlerinin ardından kadına yönelik şiddetle mücadele için Meclis araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.
Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan önergede, 6 Şubat 2023'te yaşanan ve 10 ili doğrudan etkileyen depremlerin ardından kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarının güçlendirilmesi ve kadınların yaşadığı sorunların araştırılması amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonunun kurulmasını talep edildi.
Milletvekili Koçyiğit tarafından sunulan önerge, deprem bölgelerinde kadınların maruz kaldığı zorluklar ve toplumsal cinsiyet perspektifiyle yönetilen, etkin destek mekanizmalarının oluşturulması için adım atılması ileri sürüldü.
Bir kadın vakfı tarafından hazırlanan rapordan faydalanılarak sunulduğu belirtilen önergenin gerekçe metninde, deprem bölgelerinde kalan veya başka şehirlere göç etmek zorunda kalan kadınların yaşadığı sorunlar da ifade edildi. Önergeye göre, bu kadınlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı ve sağlanan desteklerin özel ihtiyaçlarına uygun olmadığı, kadınların deprem sonrasında maddi destek talepleriyle birlikte hukuki danışma ve destek ihtiyacını da dile getirdiği, ancak hukuki destek mekanizmalarının yetersiz kaldığı iddia edildi. Ayrıca, eğitimlerini sürdürebilmek için bilgisayar veya burs talepleriyle destek arayan genç kadınların yanı sıra, erkeklerden ayrı yaşayan kadınlar da desteklere erişmede zorluklar yaşadığı ve şiddet riskinin arttığı da önergede ifade edildi.
Koçyiğit’in önergesinde öne çıkan başlıklar şöyle; deprem bölgelerindeki kadınlar, farklı şehirlerde desteklere ulaşmaya çalışmakta ancak uygulamalarda tutarsızlıklar ve standartlaşma eksikliği olduğunu görmüşlerdir. Sığınak taleplerine verilen yanıtlarda da tutarsızlıklar gözlemlenmiş, bu nedenle kadınlar, kendi imkanlarıyla başka şehirlere gitmek zorunda kalmıştır. Kamuya ait destek mekanizmalarının etkisiz hale gelmesiyle kadınlar, hak ettikleri desteklere erişimde zorluklar yaşamış, destek taleplerinin reddedilmesi ile karşılaşmışlardır. Kadınların şiddetle mücadele etmek için başvurdukları kolluk kuvvetleri tarafından sadece barınma ihtiyacı olarak değerlendirildiği ve sığınak taleplerinin reddedildiği durumlar yaşanmıştır.
Koçyiğit, sunduğu önerge ile toplumsal cinsiyet eşitsizliği odaklı bir afet yönetim planı ve şiddetle mücadele acil eylem planının eksikliğine, açılması talep edilen Meclis Araştırma Komisyonu ile birlikte, etkin çalışan ve toplumsal cinsiyet perspektifiyle yönetilen destek mekanizmalarının oluşturulmasını sağlayarak, afet dönemlerinde karşılaşılan sorunları en aza indirecek çözümler üretmeyi amaçlıyor.