Alibeyoğlu: “Kars’ta ihtiyaç sahipleri bakım hizmetlerine eksiksiz ulaşıyor”
Kars Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Ebru Alibeyoğlu, kurumunun sosyal hizmetlere erişim konularında önemli görevler üstlendiğini söyledi.
Tacettin DURMUŞ
Alibeyolu, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Kafkas Üniversitesi işbirliğinde dün gerçekleştirilen ‘otizmi anlamak’ konulu çalıştayda yaptığı sunumda; Kars Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün genel faaliyetleri ve sosyal hizmetlere erişim konularında bilgilendirmede bulundu.
Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonunda, Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Binali Çatak moderatörlüğünde düzenlenen çalıştayda, alanında uzman isimler, değerli bilgilerini katılımcılarla ve otizmli bireylerin aileleriyle paylaştı.
Kars Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Tosunoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan çalıştayda, Kafkas Üniversitesi Dede Korkut Eğitim Fakültesinden Prof. Dr Mustafa Şahin Bülbül (Otizmli Çocuklarda Okul Aile İşbirliği), Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Dr. Gamze Alak (Otizmli Çocuklarda Dil Gelişimde Ebeveyn Rolü), Kafkas Üniversitesi Dede Korkut Eğitim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Okur da (Otizmli Zihni Anlamak) konulu sunumlar yaptı.
Çalıştayda sunum yapan Kars Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Ebru Alibeyoğlu, bakım hizmetlerinin, genel olarak bakıma muhtaç bireylere; evde veya kurumda sunulan kısa veya uzun dönemli geniş kapsamlı sağlık, sosyal ve destek hizmetlerin bütünü olduğunu söyledi.
Alibeyoğlu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun (SHÇEK) Ülkemizde de bakıma muhtaç bireylere yönelik bakım hizmetlerindeki gelişmelerin, 1980’lerden itibaren hız kazanmış olduğunu da hatırlattı. Alibeyoğlu, 24.05.1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ile farklı kuruluşların sorumluluğunda bulunan sosyal hizmetlerin bir çatı altında toplanmış olduğunu ve bakıma muhtaç engelli ve yaşlı bireylere sunulacak bakım hizmetlerinden Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) yetkili kılınmış olduğunu da hatırlattı.
Kars Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Ebru Alibeyoğlu, Kars Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün genel faaliyetlerinin şu şekilde olduğunu sıraladı:
KURUMSAL BAKIM VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİ
Resmi Yatılı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri
Engelsiz Yaşam Merkezleri
Umut Evleri
Geçici ve Misafir Olarak Bakım Hizmeti
Özel Bakım Merkezleri
GÜNDÜZ BAKIM VE REHABİLİTASYON MERKEZLERİ
Gündüz bakım ve rehabilitasyon merkezimizden haftada 16 saat yararlanan OSB bireylerin yararlanma süreleri 40 saate çıkarılmıştır. Afyonkarahisar Otizm Birimi İstanbul Bakım ve Aile Danışma Merkezi, Samsun Yaşar Doğu Bakım ve Aile Danışma merkezi, Aydın Otizm Bakım ve Aile Yaşam merkezi, Mersin Otizm Bakım ve Aile Yaşam Merkezi olan resmi kuruluşlarımızda gündüzlü/yatılı bakım hizmeti verilmektedir. Ayrıca İstanbul da Özel Mavi, Özel Çarem 3 adlı özel kuruluşlarda OSB bireylere hizmet verilmeye başlanmıştır.
SOSYAL YARDIM PROGRAMLARI
% 40-69 arası engelli aylığı, % 70 ve üzeri engelli aylığı ve engelli yakını aylığı olmak üzere üç çeşit yardım sunulmaktadır. Bununla birlikte 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nun ek 7’nci maddesi uyarınca bakıma ihtiyacı olan engellilere evde bakım aylığı verilmektedir. Diğer taraftan engelli bireyler ve aileleri, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamındaki düzenli ve süreli sosyal yardım programlarından da faydalanabilmektedir. 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklara ilişkin başvurular, kişinin ikametgâhının bulunduğu il ya da ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına (SYDV) yapılmaktadır.
EVDE BAKIM AYLIĞI
Engelli sağlık kurulu raporunda yer alan “ağır engelli” bölümünde “evet” ibareli olan veya Erişkinler için Sağlık Kurulu Raporunda yer alan bağımlılık değerlendirmesi bölümünde “tam bağımlı” ibareli olan, 18 yaş altındakiler için Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunda yer alan özel gereksinim düzeyi bölümünde “Çok ileri düzeyde ÖGV”, “Belirgin ÖGV” ve “Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)” ibareleri olan, il müdürlükleri bünyesinde görev alan Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyetince bakıma ihtiyacı olan engelli olduğu tespit edilen, Hane içindeki kişi başına düşen ortalama aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan kişiler faydalanabilmektedir. Evde bakım aylığı ; 2025 yılında 10,125 TL ‘dir
SOSYAL DESTEKLER
Ücretsiz Seyahat Desteği
Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti
Ücretsiz Seyahat Desteği: Engel oranı % 40 ve üzeri olan engelliler ile onlara refakat eden yakınları şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanmaktadır.
BİLGİLENDİRME VE DANIŞMANLIK DESTEĞİ
İl Müdürlüklerinin ilgili birimlerinde ve sosyal hizmet merkezlerinde, engelli başvurularının değerlendirilmesinde, engellinin yaşam koşulları, yaşadığı konutun fiziksel yeterliliği, ailenin engelliye bakabilme yeterliliği vb. unsurlar göz önüne alınarak engellinin ev ortamında yaşamını sürdürmesi ya da kurum bakımından yararlandırılmasına yönelik kararlar verilmekte ve uygulanmaktadır.
ENGELLİ KİMLİK KARTI
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüklerine yapılan başvuru sonucunda düzenlenen engelli kimlik kartı ile engelliler için çeşitli ayrıcalıklar sunulmakta ve engelliler, çeşitli hizmetlerden (seyahat, sinema, tiyatro gibi sanatsal faaliyetler ile müze girişi vb.) indirimli olarak yararlanmaktadır.”