Tacettin DURMUŞ
Moderatörlüğünü SODEV Başkan Vekili Ahmet Emin Avşar’ın yaptığı panelde, CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, DİSK Genel Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu, Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun ve SODEV Başkanı Rasim Şişman sunumlar yaptı.
OTEL 1924 Otel'de düzenlenen panelin son bölümünde salonu dolduran, siyasi parti, STK ve oda temsilcileri ile vatandaşlar konuşmacılara çeşitli sorular yöneltti.
SODEV Kars Temsilcisi Mehmet Yıldız, panelde yaptığı açılış konuşmasında, SODEV Kars Temsilciliği olarak, Vakfın kuruluşunun 30. yıldönümü etkinliklerinin ilkini Kars’ta gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.
SODEV olarak bu paneli Kars'ta gerçekleştirmenin önemine dikkat çeken Yıldız, Kars’ın geçmişte Türkiye Cumhuriyeti'nin Kafkasya, Orta Asya ve bütün Asya'ya açılan kapısı ve önemli devletlerin konsoloslukların merkezi olduğunu hatırlattı.
Kars’ın yeniden uluslararası siyasi, ticari ve kültürel merkez haline geleceğine de dikkat çeken SODEV Kars Temsilcisi Mehmet Yıldız ayrıca şu ifadeleri kullandı:
“Kafkasya'da yeni bir dünya kurulurken, Karabağ savaşından sonra Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye'nin kalıcı barış imzalaması ve sınırları açması, Gürcistan ve Ermenistan'ın AB'ye tam üye olması beklenmektedir. Bu çerçevede Kars tekrar uluslararası siyasi, ticari ve kültürel merkez haline gelecektir. SODEV olarak Kars'ın Avrupa Kültür Başkenti olması yönünde önemli katkılarımızın olacağına yürekten inanıyorum.
(SODEV) Sosyal Demokrasi Vakfı, 1994 yılında, sosyal demokrasinin tanıtılması ve geniş kitlelere yayılması yanında, toplumumuzda, çoğulcu ve özgürlükçü demokrasinin, bütün kavram, kural ve kurumları ile yerleştirilmesi, emeğe, insana ve doğaya saygı anlayışının yaygınlaştırılması, özgürlük, eşitlik, dayanışma, adalet, barış ve dürüstlük gibi değerlerin tüm insanların ortak anlayışı olarak benimsenmesi, sosyal devletin ve demokrasinin geliştirilmesi için çalışmalar yapmak amacıyla kurulmuş bir vakıftır. Vakfın kuruluşunda yurt içinden ve yurt dışından yüzün üzerinde bilim adamı, sendikacı, milletvekili, siyasetçi, sanatçı, aydın ve çeşitli mesleklerden kimse yer aldı. Kuruluşundan sonra da birçok değerli isim SODEV'e katıldı ve halen katılmakta. SODEV bugüne kadar bir yandan ideolojik anlamda sosyal demokrasinin gelişmesi için çaba göstermiş, sorunlara ve güncel olaylara sosyal demokrat bakış açısıyla yorumlar getirmiştir. Sosyal demokrat görüşte bir kamuoyu oluşması için çaba göstermiştir. 30 yıldır, ülkemizin gerçeklerini de dikkate alarak, sol muhalif karakterinden ödün vermeden, sosyal demokrasinin evrensel ilkeleri ve toplumsal yaşamımızın gelişmesi doğrultusunda katkı vermeye çabalamıştır.
Sosyal demokrasinin toplumda etkin kılınmasıyla, Cumhuriyetimizin kuruluşunda elde edilen kazanımların daha da ileriye taşınabileceğini, toplumumuzun çağdaş demokratik normlara ulaşacağını savunmuştur. SODEV, amaçları doğrultusunda sosyal demokrasinin tanıtılması için bugüne dek yüzlerce panel, eğitim çalışması, seminer, toplantı düzenlemiş; yayınlar yapmış; kamuoyu oluşturmuş; ayrıca bir sivil toplum kuruluşu olarak insan hakları, demokrasi, barış, çevre gibi konularda -gerektiğinde çeşitli STK’larla birlikte- etkinliklerde bulunmuştur. Dışa dönük etkinlikler bağlamında ise öncelikle, yerli ve/veya yabancı konuk konuşmacıların katkılarıyla konferans, söyleşi, açık oturum, panel, seminer, sempozyum, forum, atölye çalışması türünde toplantılar gerçekleştirmiştir. İstanbul içinde ve dışında temsilcilikleri aracılığıyla etkinlikler düzenlemiştir.
Ayrıca vakfımız 2001 yılından bu yana insan hakları, demokrasi, barış ve dayanışma ödülü vermektedir. Aralarında DİSK ve KESK, Türk Tabipleri Birliği, Türkan Saylan, Cumartesi Anneleri, Akbelen Doğa Direnişçileri ve Selahattin Demirtaş’in da bulunduğu çok sayıda kişi ve kuruma ödül verilmiştir. Temsilciliğini yürüttüğüm Kars özelinde bu etkinliğin mutluluğunu yaşarken, bundan sonra da şehrimizde toplantı, eğitim programı gibi çalışmaları sürdüreceğimizi sizlerle paylaşmak isterim.”
SODEV Başkanı Rasim Şişman da yaptığı konuşmada “Bugün burada; krizdeki ekonomiyi, yozlaşan demokrasiyi, ülkece yaşadığımız zorlukları ele alacağız. İçinde bulunduğumuz koşulların zorluğu hepimizin malumu, ancak bu tartışmaların, yeni çözümler ve fikirler üretmek adına çok değerli olduğuna inanıyorum. Bu başlıkları tartışırken de geçmişten bugüne, iktidarı bütüncül şekilde okumanın kıymetli olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından söz alan DİSK Genel Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu, “Demokrasinin olmadığı yerde ekmek olmaz, demokrasi ve adaletin olmadığı yerde de bir ülkenin geleceği olmaz. O yüzden biz DİSK olarak demokrasi ve adalet işçinin ekmeğidir derken de bunu söylüyoruz. Demokrasi, 5 yılda bir gidip sandıkta oy vermek değildir. Demokrasi hayatın her anında ve alanında, başta işçi sınıfı olmak üzere bütün toplumsal kesimlerin söz ve karar sahibi olması demektir.” ifadesini kullandı.
Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun ise, “Uzun zaman sonra muhalefetin bir çok büyükşehir belediyesini alarak ciddi bir hava yakalamıştı. Yereldeki iktidar değişiminin genel iktidar değişimine kapı araladığı konusunda herkes hem fikirdi, hatta bunun neredeyse genel siyasetteki değişime kesinkez genel olduğu konusunda çok fazla analiz dinledik ve siyasal kararlar tecrübe ettik, gördük.” diye konuştu.
Türkiye’yi sadece tarımla kalkındırmanın mümkün olamayacağını kaydeden CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, da “Otoyollara, bölünmüş yollara önem verildi ama hiçbir zaman demiryolu organize edilmedi. Türkiye’nin beğenirsiniz, beğenmezsiniz veri olarak söyleyeyim 1930-1939 dönemi gayrisafi milli hasılatı sanayinin payının arttığı dönemdir. Çünkü bir hammadde ve ara mal üretilen fabrikaların kurulduğu dönemdir ama hemen arkasından 1950’lerde denildi ki “sana bundan sonra Avrupa’nın manavı ve kasabı rolünü veriyorum, sanayileşme denilen şey senden uzak olacak.” Ekonomiyi sadece tarımla yönetemezsiniz. Tarımı, sanayiyi hep beraber organize etmek zorundasınız. Ama Türkiye’ye adeta bir köylü toplum rolü biçildi.” şeklinde konuştu.