Adnan KARAHAN
Yayınlanan spotta, günümüzde gündelik hayatta birçok hastalığın ellerden bulaştığına dikkat çekilerek, el yıkmanın halk sağlığı için hayati önem taşıdığı bildirildi.
Bilindiği gibi, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF), 15 Ekim tarihini "Dünya El Yıkama Günü" olarak belirleyerek ve el yıkama alışkanlığını topluma kazandırmayı hedeflemiştir.
Bu nedenle aralarında Ülkemizin de bulunduğu 100’den fazla ülkede, her 15 Ekim tarihi “Dünya El Yıkama Günü” olarak benimseniyor. Etkinliğin amacı; tüm dünyada insanların ellerini su ve sabunla yıkamaya özendirilmesi, bunun yalnızca bir günle sınırlı kalmayıp su ve sabunla el yıkamaya yıl boyunca dikkat çekilmesi ve çocukların hijyen konusunda bilgilendirilmesidir.
Günlük yaşantımızda ellerimiz, çevre ile sürekli temas halinde olduğu uzmanlar tarafından hatırlatılarak, ellerin en fazla mikroorganizma barındıran organ olduğunun altı çiziliyor. El yıkamanın, çok sıradan ve günlük bir iş olması nedeniyle, genellikle ihmal edilen bir konu olduğunun da altı çiziliyor. Hem kendimizin hem de çevremizdekilerin sağlığını korumanın ellerimizde olduğu da belirtilen açıklamalarda, ellerimiz gün boyunca kirlendiği ve bu nedenle, ellerin gün içerisinde sık sık su ve sabun ile iyice yıkanması önemle isteniyor.
Uzmanlar, ellerimizi ne zaman ve hangi durumların sonunda yıkayacağımızı ise şu şekilde sıralıyor:
- Yemek hazırlamadan önce,
- Yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra,
- Hastaya temas etmeden önce ve hastaya temas ettikten sonra,
- Tuvaleti kullandıktan sonra,
- Çocukların altını değiştirdikten sonra,
- Pişmemiş gıdalara (özellikle kırmızı et, tavuk, balık, yumurta) temas ettikten sonra,
- Üst solunum yolu sekresyonları ile temas ettikten sonra (hapşırma, öksürme vb.),
- Bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra,
- Toplumda ortak kullanılan araçların kullanımından sonra (toplu taşım araçları, para alış verişi, telefon vb)
- Kedi, köpek ve diğer tüm hayvanlarla temas ettikten sonra mutlaka doğru yöntemle yıkanmalıdır.