Tacettin DURMUŞ
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kars’ı ziyaretinin 100. Yılı ve Anadolu Zaferi” konulu sempozyum, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü, Kars Belediye Başkanlığı ve Kars Ticaret Odası Başkanlığı işbirliği ile gerçekleştirilecek.
Kafkas Üniversitesi Ahmet Arslan Kültür ve Kongre Salonunda 22 Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan sempozyumda, salon girişinde Araştırmacı Yazar Vedat Akçayöz’e ait Ani’nin yer altı zenginlikleri ve Atatürk'ün Kars'a gelişi ile ilgili fotoğrafları sergilenecek.
Etkinliğe Kars halkını davet eden düzenleme kurulu başkanı Prof.Dr. Mitat Durmuş, sempozyumda birbirinden değerli öğretim üyelerinin konuşmacı olarak katılacağını söyledi.
Prof.Dr. Mitat Durmuş sempozyum ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’nın katkıları ve Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü’nün ev sahipliğinde düzenlenecek sempozyumla bilim ve sanat dünyasına tanıtılacak olan tiyatro eseri, günün akşamında saat 19.00’da Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü öğretim üye ve öğrencilerince sahneye konulacaktır. Gün içinde ise farklı üniversitelerden gelen akademisyenler sempozyumda tarih, kültür ve sanat alanlarında bildiriler sunacaktır.
Gün boyu süren bu anlamlı etkinliklere Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğretim üye ve öğrencileri tarafından hazırlanan halk oyunları ve müzik dinletisi ile devam edilecek olup, gün sonunda ise tiyatro eseri 100 yıl sonra yeniden izleyicilerle buluşturulacaktır. Tiyatro gösterisi ücretsiz olup, tüm Kars halkı programa davetlidir.” Dedi.
Anlamlı sempozyumun düzenleme kurulu başkanı Prof.Dr. Mitat Durmuş, kurtuluş mücadelesini zaferle taçlandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yıllardır savaşan bir milletin durumunu yerinde görmek amacıyla yurt gezilerine çıktığını bu gezileri kapsamında ve 6 Ekim 1924 tarihinde de Kars’a geldiğini de hatırlattı.
Durmuş açıklamasında ayrıca, “Düşman denize dökülmüş, tüm yurdun dağlarında çiçekler yeniden açmaya başlamış, Cumhuriyet henüz yeni ilan edilmiş ve ilan edilen Cumhuriyet’in imar edilmesine, medeni milletler seviyesine çıkarılmasına yönelik çalışmalara hız verilmiştir.
Gazi Paşa’nın Yurt Gezileri kapsamında Erzurum’a geldiği bilgisini alan 1919’da Cenub-i Garbi Kafkas Hükûmeti Başkanlığı görevini yürüten, 1924’te ise Kars’ın ilk Belediye Başkanı olan Cihangirzade İbrahim (Aydın) Bey, Gazi Paşa’ya bir telgraf çekerek Gazi Paşa’yı Kars’a davet eder. Bu davete icabet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, dönemin sınırlı ulaşım koşulları içinde altı saatlik bir yolculuktan sonra 5 Ekim 1924’te önce Sarıkamış’a, ertesi gün 6 Ekim 1924’te ise Kars’a gelmiştir." dedi.
Gazi Paşa’ya bu ziyaretinde eşi Latife Hanım da eşlik etmiştir.
Kars Garı’nda “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” şarkısı eşliğinde coşkuyla karşılanan Gazi Paşa, valilik ve belediye ziyaretlerinin ardından Türk Ocakları Kars Şubesini ziyaret etmiş, gün boyu süren çeşitli etkinlikler katılmıştır.
5 Ekim 1924’te Sarıkamış’ta sahneye konan tiyatro gösterilerinin bir benzeri de Kars’ta sahneye konulmuştur. Anadolu Zaferi Yahut Panik adını taşıyan bu tiyatro eseri Kars’ta görev yapan İzmirli Mustafa adlı bir subay tarafından kaleme alınmıştır. Kendisi gibi İzmirli olan Latife Hanım’a yazarı tarafından 5 Ekim 1924’te Sarıkamış’ta armağan edilen bu eser, 100 yıldır kayıp bir eser olarak gazete kupürlerinde adı anılmış ve her hangi bir yerde de kaydına rastlanmamıştır.
Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mitat Durmuş ve Doç. Dr. Dinçer Atay tarafından Kasım 2023’te bulunan bu eser, Atatürk’ün Kars ziyaretinin 100. yılına armağan olarak yayına hazırlanmıştır. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Erdoğan Erbay hocanın da ekibe dâhil olmasıyla çalışma tamamlanmış ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’nın katkıları ile yayınlanmıştır.” Dedi