Kars’ta mevcut 2 müzede 9.165 tarihi eser bulunuyor

Kars’ta 2023 yılında il genelinde bulunan bakanlığa bağlı 2 müze ve Ani Ören Yeri’ni 175 bin 835 kişi ziyaret etti.

Tacettin DURMUŞ

Tarihi eserlerin sergilendiği Kars Arkeoloji Müzesi ve Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesinde, Kars ve çevresinde binlerce yıl önce yaşamış onlarca medeniyete ait eserler sergileniyor.

2016 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine dahil edilen Ani Ören Yeri ise ‘tek ören yeri’ olarak tanıtılıyor. Kars’a gelen binlerce yerli ve yabancı ziyaretçi adeta açık hava müzesi olan Ani Ören Yerini ziyaret etmeden şehirden ayrılmıyor. Ayrıca Ani Ören Yerinde kazı çalışmaları ise ne yazık ki adata ‘iğne ile kuyu kazar gibi’ yılın birkaç ayında gerçekleştiriliyor.

Ayrıca Kars’ta 82 eserin sergilendiği 2 özel müze de var. Bu müzeleri de 2023 yılı içerisinde 58.878 kişinin ziyaret ettiği; TÜİK Kars Bölge Müdürlüğü tarafından kamuoyunun bilgisine sunuldu.

Geçtiğimiz yıllarda Kars il merkezinde 46 tabyadan biri olan ve ‘Kanlı Tabya’ olarak bilinen tarihi tabya da restore edilerek Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi haline getirildi. Bu müzede son 2 asırda Kafkas Cephesi’nde yapılan savaşlar hakkında tarihi belgeler yer alıyor ve askerlerin o günkü savaş şartları içindeki günlük yaşamlarından kesitlerin canlandırıldığı interaktif bir müze olması ile yakın tarihimize ışık tutuyor.

Aynı zamanda il merkezinde bulunan Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı ve Sanat Galerisi ve Peynir Müzesi de ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor.

kars Haberleri