Kars’ta, göletler doğal hayata can veriyor

Kars’ta hayvanların su ihtiyacını karşılamak için yapılan göletler, doğal hayata katkı sunuyor.

Tacettin DURMUŞ

DSİ marifetiyle Kars il genelinde neredeyse bütün köylere birkaç tane inşa edilen göletlerden bazıları, göllerin bazılarının kurumasına neden olduğu gibi, kendi doğal hayatını da oluşturuyor.

Kars’ta bir zamanlar onlarca türden binlerce göçmen kuşa ev sahipliği yapan Kuyucuk Gölü ve Mişgo Gölü başta olmak üzere birçok sulak alanın kurumasına da katkısı olan göletler, birçok kuşun yanı sıra onlarca hayvanın da hayata tutunmasına neden oluyor. Çevrede kuruyan göller ve sulak alanlar nedeniyle yaşam alanı daralan göçmen kuşlar, artık il genlinde yapılan göletler etrafında yaz boyu konaklıyor.
Kars’ın merkez Çakmak Köyü ile il merkezi arasında geçmiş yıllarda inşa edilen gölet ve çevresi de onlarca kuş türüne hayat veriyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yaz aylarında gölet ve çevresinde yaşayan bir çift angıt ilgi odağı olmaya devam ediyor. Angıt çifti her yılın aynı zamanında gölette yaz boyu konakladıktan sonra kışa doğru göç ediyor. Bir zamanlar bölgenin sulak alan ve ağaçlık olması nedeniyle, günümüzde de gölet çevresinde oluşan sazlıklar da yaban hayata can veriyor. Gölette hayvanlarını sulayan ve yanından geçen vatandaşlar da göletin çevresinde oluşan yaban hayatını hayranlıkla seyrediyor.

kars Haberleri