Kars 500 Yataklı Devlet Hastanesinin temel atma törenine katılan Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, “Şu anda mevzuatımızı değiştirdik. 85 yaşın üzerinde olan talep eden tüm hastalarımızın evini önce ziyaret edip orada hizmet vermeye çalışacağız. 65 yaş üzerinde olup kronik hastalığı olan hastalarımız talepleri halinde evde ziyaret edilerek hizmet vermeye çalışacağız.” dedi.
Bir dizi ziyaret ve açılış için Iğdır’dan kara yoluyla Kars’a gelen Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Yenişehir Mahallesinde yapımı gerçekleşecek olan Kars 500 Yataklı Devlet Hastanesinin temel atma törenine katıldı.
2021 yılından beri ihalesi yapılan ancak artan maliyetler nedeniyle iptal edilen proje 20 Ocak 2023 tarihinde yeniden yapıldı. 1 milyar 719 milyon liraya ihalesi yapılan Kars 500 Yataklı Devlet Hastanesi; 141 dönüm açık alana ve 140 dönüm kapalı alana sahip olacak. 18 ameliyathanesi, 43 tane yeni doğan yoğun bakım ünitesi, 18 tane çocuk yoğun bakım ünitesi, 56 yataklı erişkin yoğun bakım ünitesi ve 4 de acilde yine yoğun bakım ünitesinden oluşacak olan hastanede de ayrıca 138 adet poliklinik bulunacak. Yaklaşık 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanan hastane tamamlandığı zaman çevre illerden ziyade Gürcistan, İran ve Ermenistan’dan da hasta kabul edecek.
Kars 500 Yataklı Devlet Hastanesinin 2021 yılından beri ihale yaptıklarını ve elde olmayan nedenlerden dolayı bugüne kadar geciktiğini söyleyen Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, “Tabii sadece AK Parti iktidarı olarak düşünmeyin ben bürokrat olarak da 20 yıldır bu bakanlık görevinde bulunuyorum. Görevde bulunduğum süre içinde dolayısıyla mevcut Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki iktidarlar boyunca tüm Türkiye'de 500’ün üzerinde ya yeni hastane yapıldı ya da mevcut hastane yenilendi. Bu açıdan bakıldığında yatırım programına alınmış olan 500 yataklı Kars bölge hastanesinin bugüne kadar gecikmiş olması da biraz üzüntümüz bizim.2021 yılından beri ihale ediliyor olmasına rağmen elde olmayan nedenlerle bugüne kadar gecikti. Aslında ilk ihaleyle bu yatırım başlayabilseydi bugün açılışını yapıyor olacaktık büyük bir ihtimalle. Bu açıdan biraz buruk bir açılış töreni yaptığımızı düşünüyorum. Ancak şunu da ifade edeyim ki; Ocak'ın 20’sinde ihale yapılmış, iki hafta önce sözleşmesi yapılmış ve daha bir hafta önce yer teslimi yapılmış olmasına rağmen bugün yoğun bir şekilde inşaata başlanmış olması bizim için ciddi bir umut kaynağı. En kısa zamanda tamamlanıp açılacağını ümit ediyorum. İnşallah açılışında da birlikte olma şerefini burada paylaşmış olurum sizlerle.” dedi.
20-30 dönüm arazilere hastane yapılma devrinin bittiğini, yatak başına 200 metrelik alanların olduğu yeni hastanelerin kendi hükümetleri döneminde yapılmaya başlandığını kaydeden Aydın, “Şehir hastaneleriyle başlayan Türkiye'de bir hastane konseptinde ve anlayışında büyük bir değişim oldu biliyorsunuz. Artık hastaneler sadece hastaların bakıldığı yerler değil hastaların konforlu bir şekilde karşılandığı, hak ettikleri hizmeti gördüğü alanlar haline döndürülmeye çalışıldı. Bu açıdan hastanelerimizin fiziki mekanları alıştığımız ölçeklerin çok ötesinde. Eskiden 20-30 dönüm arazilere hastane yapmaya çalışırken bugün bakanlık olarak genellikle önümüze getirilen bu tür arazilere, hastane yapamayacağımızı söyleyerek çok daha büyük araziler talep ediyoruz. Bu açıdan böylesine 141 dönümlük bir arazi evet 500 yataklı bir hastane için oldukça ideal bir alan. Kars ilimizin böyle bir araziyi bu işe tahsis edebilmesi gerçekten büyük bir avantaj. 141 dönümlük araziye 140 bin metrekarelik kapalı alanı olan bir hastaneden söz ediyoruz. Eskiden yatak başına 50-60 metre bir kapalı alan tasarlanırken bugün 150-200 metrelik alanlara ihtiyacımız var. Çünkü hastalar sadece muayene olup gittikleri yerler değil hastaneler, artık tedavi ünitelerimiz son derece karmaşık, son derece teknoloji, yoğun binalardan bahsediyoruz. Öyle ki artık yeni inşa ettiğimiz hastanelerin hemen hemen tamamı neredeyse akıllı binalar halinde inşa ediliyor. Tabii binalara esas can veren, ruh veren içinde çalışanlarıdır. Benden önceki hatipler, yirmi yıl önce 27 olan uzman hekimin Üniversite hariç 150’ye ulaştığını, üniversiteyle beraber neredeyse 200’e ulaştığını eğer böyle bir hastaneyi hayata geçirdiğimizde muhtemelen bunun tekrar katlanacağını ifade ettiler. Tabii arz ve talep dengesi her zaman mühimdir, serhat şehrinin en büyük avantajı sadece komşu illerle olan irtibatı değil, komşu ülkelerle olan irtibatıdır. Eğer komşu ülkeleri de içine alan bir hizmet yelpazesine bu hastanemizi açabilirsek bu Kars ilimiz için de büyük bir kazanç olacaktır diye düşünüyorum. Aslında bunun için fırsat şu anda Türkiye'nin elinde. Türkiye sağlık alanında tüm dünyada marka olarak kendini tescil ettirmiş durumda. Artık sadece mağdur olan sağlık hizmeti zayıf olan ülkelerden değil, batı ülkelerinden de rahatlıkla hasta kabul eden bir ülke konumundayız. Bu açıdan bu Kars bölge hastanemizin sadece bölge illerine değil, bölge ülkelerine de hizmet eden büyük bir hastane olacağı konusunda hiçbir şüphem yok.” ifadesini kullandı.
85 yaşın üstündeki tüm vatandaşların artık evlerinde sağlık hizmeti verilmeye başlandığını dile getiren Aydın, “Aslında şu anda bile Kars'ta verilen sağlık hizmetinin il dışına oranı bu kadar düşürmüş olması gerçekten burada çalışan sağlık meslektaşlarım adına iftihar edilecek bir durum. Ancak biz artık gündemimizde hastalarımızın başka illere başka yerlere gönderilmesi değil, daha da bir adım ötesinde evden getirilmeden hizmet alması yönünde bir projelerimiz, çalışmalarımız var. Biliyorsunuz evde bakım, evde sağlık hizmeti hizmetlerini başlattık. Hastaneye gelemeyecek durumda olan ya da gelmese de evinde hizmet verilebilecek olan mağdur, yatağa bağımlı hastalarımıza evlerde hizmet vermeye çalışıyoruz. Hastane ve sağlık personeli yatırımı arttıkça bu hizmetin kapasitesi de artacaktır. Şu anda mevzuatımızı değiştirdik. 85 yaşın üzerinde olan talep eden tüm hastalarımızın evini önce ziyaret edip orada hizmet vermeye çalışacağız. 65 yaş üzerinde olup kronik hastalığı olan hastalarımız talepleri halinde evde ziyaret edilerek hizmet vermeye çalışacağız. Yani sağlık hizmetlerimizi artık dört duvar içinde hastanelere sınırlı bir hizmet olmaktan çıkarıp tüm tabana yaymaya çalışıyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu hizmetlerin Kars ilinde de yaygın bir şekilde yapıldığını hep beraber görürüz diye düşünüyorum.” diye konuştu.
Şehir hastanelerine gelen eleştirilerin yanı sıra pandemi döneminde şehir hastanelerinin ne kadar isabetli olduğunu söyleyen Aydın, “Onkolojisiyle, diyaliziyle, ameliyathaneleriyle, yeni doğan yoğun bakım üniteleriyle tam teşekküllü, dışarıdan ilave bir hizmet almaya gerektirmeyecek şekilde tam donanımlı bir hastaneden söz ediyoruz. Kars ilimiz böyle bir hastaneye layıktır. Mevcut yatak kapasitemiz belki şu anda neredeyse ikiye katlamış olacak ilk etapta bakıldığında ancak şehir hastanelerimizi yapmaya başladığımızda da bu hastanelere ne ihtiyaç var denmişti? Pandemi dönemi başta olmak üzere bu hastanelerin ne kadar isabetli, ne kadar ileriyi gören bir anlayışla inşa edildiğini hep beraber yaşayarak görmüş olduk. Bu 500 yataklı Kars bölge hastanemizin de aslında gerçekten iyi planlanmış, iyi düşünülmüş, geleceği görerek adım atılmış bir yatırım olduğunu hep beraber idrak edeceğiz. İnşaat başlamış durumda, iş makineleri sahada, yüklenici firmadan sözleşmeyi yapıp yer teslimini alıp bu kadar hızlı inşaata başlamış olmasından hareketle en kısa zamanda tamamlamasını ve ilin layık olduğu hastaneye kavuşmasını diliyor, hepinize hayırlı günler diliyorum.” şeklinde konuştu.