Karagöz'ün "Bozkırı Tutuşturan Kıvılcım" kitabı yayında

Karslı yazar Erkan Karagöz’ün ‘Bozkırı Tutuşturan Kıvılcım” adlı son kitabı yayımlandı.

Tacettin DURMUŞ

Kitabını “Mustafa Kemal Hareketi’ ve “Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti Deneyimi” alt başlığı ile yayınlayan Erkan Karagöz’ün son kitabı raflardaki yerini aldı. Kitabının yayın hayatını memleketi Kars’tan başlatan Karagöz, uzun soluklu bir araştırma ve arşiv çalışmasının ardından kaleme aldı. İmzaladığı kitabını ilk olarak dostlarının beğenisine sunan Karagöz, dana önceki kitaplarında da olduğu gibi Kars’ın unutulmaya yüz tutmuş yaklaşık 2 asırlık tarihine ışık tutacak.

Karslı yazar Erkan Karagöz, "Bozkırı Tutuşturan Kıvılcım" adını verdiği son kitabını kısaca şu ifadeleri ile anlatıyor, “1917 Şubat Devrimi'nden sonra Kafkasya'da bu cümleden Güneybatı Kafkasya'da yani bu günkü Kars, Ardahan, Batum coğrafyasında yaşanan siyasal-sosyal gelişme ve deneyimlerin ve Rusya üzerinden bölgeye gelmiş olan siyasal aydınlanmanın bir birikim oluşturduğu bu oluşumun çok uluslu bir müdahale sonucu dağılmasından sonra ise gerek Kafkasya'ya gerekse Anadolu'ya yayılan aydınların taşıdığı siyasal düşüncelerin etkili olduğu bir gerçektir.

Özellikle Güneybatı Kafkas Halk Cumhuriyeti deneyiminin getirdiklerinin Mustafa Kemal ve ileride kurulacak cumhuriyetin şekillenme süreci üzerinde önemli etkiler bıraktığını, bu tarihsel deneyimlerin Türkiye Cumhuriyeti'nin harcında önemli bir yerinin olduğunu söyleyebiliriz.”

Tacettin Durmuş

kars Haberleri