Ancak son yıllarda düşük ve orta ve orta gelir grubundaki bireyler, hem konut ve yaşam maliyetlerinin artmasıyla ilişkili olarak hem de kentin diğer zorluklarıyla mücadele etmekten yoruldu. Sonuç olarak, Türkiye'nin En Yoğun Nüfuslu Kenti Göç vermeye başladı.” dedi
Geçtiğimiz yıllarda yapılan saha araştırmaları ile İstanbul'a göç eden mültecilerin göç haritasını açıklayan Gürsel Tekin, yazılı açılmasında şu hususlara yer verdi;
“Son zamanlarda İstanbul'un taşı toprağı altın olan ününe rağmen, kentin zorluklarıyla mücadele etmekten yorulan bireyler, farklı kentlere yerleşme eğilimine girdi. Artan konut ve yaşam maliyetleri, trafik yoğunluğu, çevre kirliliği gibi sorunlar, İstanbul'un göç vermeye başladığını gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2023 sonuçlarına göre, İstanbul'un nüfusu bir önceki yıla göre 252 bin 27 kişi azalarak 15 milyon 655 bin 924 kişiye düştü. Bu istatistikler, İstanbul'daki göçün arttığını ve nüfusun azaldığını açıkça gösteriyor.
İstanbul'dan göç edenlerin tercih ettiği bölgeler arasında Marmara Bölgesi ön plana çıktığını belirten Tekin, “İzmir, Aydın, Manisa, Adana, Mersin gibi kentler, üretimin ve ticaretin yaygınlaşması, turizmin genişlemesi ve kentsel merkezlerin cazibe merkezlerine dönüşmesiyle göç alan bölgeler haline geliyor. Göç sadece bu kentlere değil, Kocaeli, Sakarya, Yalova gibi kentler başta olmak üzere, İstanbul'dan farklı yerleşim alanlarına doğru bir nüfus hareketi gözlemleniyor. Emeklilerin tercih ettiği Güney Marmara bölgesindeki Bursa, Balıkesir, Çanakkale gibi kentler de bu göç akımından nasibini alıyor.
İstanbul'un kilometrekareye düşen 3 bin 13 kişi ile nüfus yoğunluğu en yüksek kent olması da göç eğilimini etkileyen faktörlerden biri olduğunu belirten Tekin, “TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2023 sonuçlarına göre, İstanbul'un nüfusu bir önceki yıla göre 252 bin 27 kişi azalarak 15 milyon 655 bin 924 kişi oldu. Bu istatistikler, İstanbul'dan göçün arttığını ve nüfusun azaldığını açıkça gösteriyor. artan konut ve yaşam maliyetleri İstanbul'dan ayrılma kararında önemli bir etken. Ev sahibi olmak veya uygun kiralık bir ev bulmak her geçen gün zorlaşıyor, bu da insanları daha uygun maliyetli kentlere yönlendiriyor. Özellikle çocuklu aileler, İstanbul'daki düşük yaşam kalitesinden bunalıyor. Aileler, çocuklarına daha iyi bir gelecek sunabilmek için başka şehirlere göç etmeyi tercih ediyor. İstanbul'dan göç edenlerin rotaları farklılık gösteriyor. Orta ve üst gelir grupları genellikle Ege bölgesindeki şehirlere kayarken, dar gelirli kesimler Karadeniz ve Trakya bölgelerine göç ediyor. Kentin kırsal çeperindeki ilçelere de bir nüfus hareketi söz konusu. Bu durum, "merkezden çepere doğru" bir göç dalgasını işaret ediyor. İstanbul'dan göç bereketli topraklara, insanlar doydukları topraklardan doğdukları topraklara doğru gerçekleşiyor. Önümüzdeki yıllarda İstanbul'un daha da büyük nüfus kaybına uğramasını bekliyoruz" diyerek durumu özetliyor.