Kars Ziraat Odası Başkanı Özcan Müçük’ün de sık sık uyarılarda bulunduğu gibi; çiftçilerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için Ziraat Odası Başkanlığına gelerek iş ve işlemlerini bu süre içerisinde yaptırmaları gerekiyor.
Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Kars halkının, belirtilen süre içerisinde ÇKS kayıtlarını yaptırmaları büyük önem arz ediyor. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmayan çiftçilerin il genelinde köy muhtarları tarafından da bilgilendirilmesi gerekiyor. Bilindiği gibi Kars çiftçisi devletin verdiği, tohum, mazot ve gübre gibi desteklerden faydalanabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmaları gerekiyor.
Öte yandan, 2025 ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) başvuruları 27.05.2014 tarihli ve 29012 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği'nin 6. maddesinin 1 ve 2 nolu fıkralarında yer alıyor. Buna göre çiftçilerin ÇKS'ye kayıt olabilmek ve ÇKS kayıtlarını güncellemek için istenen bilgi ve belgelerle il ve ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Birden fazla ilçe sınırları dahilinde tarımsal faaliyet sürdüren çiftçiler, ÇKS'ye kayıt olmak için başvurularını tarım arazisinin bulunduğu yerleşim birimlerinden herhangi birinin bulunduğu ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise il müdürlüğüne yapabiliyor. Çiftçiler, ÇKS başvurusuna ilişkin Bakanlıkça yetki verilen iş ve işlemlerini e-Devlet Kapısı üzerinden de yapabiliyor.