Tacettin DURMUŞ
Kars Gençlik Merkezi Konferans Salonu düzenlenen panelde, ilgili kurumların temsilcileri yaptıkları konuşmalarda, kadına yönelik gerçekleştirilen her türden şiddete ve şiddetin ortadan kaldırılması için hayata geçirilen önlemlere dikkat çekti.
Kars Barosu Kadın Hakları Komisyon Üyesi Av. Sanem Altun Öztürk’ün Kars Barosu tarafından hayata geçirilen Kadın Hakları Komisyonunun görevlerini anlattığı panelde; Kars Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Başak Çantay da konuşmasında, Kars Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin misyonunu katılımcılarla paylaştı.
Çantay’ın konuşmasının ardından Kars Barosu avukatlarından Neslihan Çavli “Şiddet ve Şiddete Karşı Başvurulacak Hukuki” yolları anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Ardından da Kars Şiddeti Önleme İzleme Merkezi Müdür Rüya Ubiç tarafından kısa adı (ŞÖNİM) olan Kars Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi’nin görev ve yetkilerini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Kars Barosu Avukatlarından Av. Beyza Karaman da Kars Emniyet Müdürlüğü Aile İçi Şiddet Büro Amirliğinin il genelinde uyguladığı görev ve yetkilerini katılımcılara anlattı.
KESEMEN: “SON 11 AYDA AZ 344 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ”
Panelin son bölümünde ise Kars Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Hülya Kesemen de yaptığı konuşmada son bir yıl içerisinde Kars il genelinde yaşanan kadına yönelik şiddet olaylarını istatistiki olarak katılımcılarla paylaştı.
Salonu doldurana katılımcılarla çarpıcı rakamlar paylaşan Av. Hülya Kesemen, 1 Ocak 2024 - 18 Kasım 2024 tarihleri arasında, erkekler Türkiye genelinde 322 günde en az 344 kadını öldürdüğünü ve en az 558 kadına şiddet uyguladığını vurguladı. Aynı dönemde, en az 263 kadının ölümünün ise basına “şüpheli” olarak yansıdığını da belirten Kesemen, En az 242 kadın kocası veya sevgilisi tarafından, 62 kadın babası ya da oğlu gibi aile bireyleri tarafından, 7 kadın damadı, 5 kadın komşusu, 9 kadın arkadaşı, 1 kadın işvereni tarafından öldürüldü. Ayrıca, en az 4 kadın kargocu ya da tamirci gibi tanımadığı kişiler, bir kadın ise tecavüz eden bir erkek tarafından öldürüldü. 13 kadın cinayetinin failleri ise basına yansımadı. Yine aynı dönemde 215 kadın ateşli silahlarla, 90 kadın kesici aletlerle, 15 kadın darp edilerek, 12 kadın boğularak, 2 kadın ise yakılarak öldürüldü. 10 kadının nasıl öldürüldüğü ise basına yansımadı.” Dedi.
“KARS’TA SON BİR YILDA, AİLE MAHKEMESİ’NE 6284 SAYILI KANUN KAPSAMINDA 551 BAŞVURU YAPILDI”
Kars’a ise yine 25 Kasım 2023 - 25 Kasım 2024 tarihleri arasında Kars Aile Mahkemesi’ne 6284 sayılı kanun kapsamında 551 başvuru yapılmış odluğunu da belirten Kars Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Hülya Kesemen: “Kars Cumhuriyet Başsavcılığı’na ise aynı tarihlerde toplam 486 şikâyet ulaşmış, bunlardan 179’u davaya dönüşürken 233’ü takipsizlikle sonuçlanmıştır. Nüfus yoğunluğu az olan bir şehirde dahi bu rakamların ciddiyeti göz ardı edilemez.
Kadına yönelik şiddet sorununu yalnızca yasal düzenlemeler ve cezalarla çözmek mümkün değildir. Bu meseleye herkesin insani, ahlaki ve vicdani bir çerçevede yaklaşması gerekmektedir. Şiddeti destekleyen zihniyetin değişmesi esastır. Bu mücadeleyi: Toplumsal bilinçle, Yasal düzenlemelerle, Caydırıcı cezalarla, Devlet ve sivil toplum iş birliğiyle, Ve en önemlisi kadın ve erkeklerin birlikte çalışmasıyla aşacağımıza inanıyoruz.”
“KADINA YÖNELİK ŞİDDET, SAVUNMASIZ OLANA KARŞI GÜÇ KULLANIMIYLA BASKI OLUŞTURMAK ANLAMINA GELİR”
Öte yandan bildiğiniz gibi, 25 Kasım, tüm dünyada kadına yönelik şiddetin ele alındığı ve bu şiddetle mücadelenin öneminin vurgulandığı anlamlı bir gün. Kadına yönelik şiddet, savunmasız olana karşı güç kullanımıyla baskı oluşturmak anlamına gelir ve bu asla kabul edilebilir bir durum değildir. Ne yazık ki, bu sorun tüm dünyada yaygın bir şekilde görülmektedir. Sunum yapan arkadaşlarımızın da belirttiği gibi, kadına yönelik şiddetin kendine özgü nedenleri ve dinamikleri bulunmaktadır. Örneğin: fiziki güç dengesizliği, geleneksel olarak kadının ikincil bir konumda görülmesi, şiddet uygulayan kişinin genellikle en yakın çevreden biri olması, şiddetin çoğunlukla ev ortamında ve kontrol mekanizmalarından uzakta gerçekleşmesi gibi sebepleri sıralaya biliriz.
Bu unsurlar, kadına yönelik şiddetle mücadelede genel şiddetten farklı, özel yaklaşımlar gerektirdiğini göstermektedir. Pek çok kadın, en güvende olması gereken yerde, yani en yakınları tarafından şiddete uğramakta ve çoğu zaman sesini bile duyuramamaktadır. Bazıları ise bu şiddet sonucunda yaşamını yitirmektedir. Böyle uluslararası bir günün varlığı, bu acıların son bulması için farkındalık oluşturmak açısından son derece önemlidir.
Ülkemizde, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, hâlâ en etkili yargısal önlemlerden biri olarak uygulanmaktadır. Ancak diğer yandan, İstanbul Sözleşmesi, nafaka ve soyadı hakkı gibi kadınların yaşamlarını güvenceye almak için mücadele ederek kazandığı yasal hakların geri alınmaya çalışıldığını üzülerek görüyoruz.” Diye konuştu.
Kars Barosu Kadın Hakları Komisyonu ve Kars Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen "Kırılan Sessizlik” konulu panel soru cevap ile son buldu.