Tacettin DURMUŞ
Akbaba yaptığı açıklamada, “TSK’da başlatılan disiplin sürecinin mevcut mevzuat ve hukuk ilkeleri çerçevesinde olup olmadığının toplumda TSK’ya olan güvenin güçlü bir şekilde devam edebilmesi inancına zarar verip vermeyeceğinin ve okullarını başarıyla bitirmiş ve orduya katılmış teğmenlerimizin haklarının ve hukuklarının gerektiği gibi korunabilmesi” amacıyla Meclis Başkanlığına sunulan önerge kabul edilmedi.” Dedi.
Önergenin kabul edilmemesine tepki gösteren İYİ Parti Kars İl Başkanı Yüksel Akbaba, İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez’in TBMM’ne verdiği önergeyi Kars kamuoyu ile paylaştı.
“Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde teğmenlerimizin, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK'ya) katılma coşkusuyla yapmış oldukları ritüel ve ortaya koydukları çoşkulu tablo sonrasında başlatılan disiplin soruşturması kamuoyunda yoğun tartışmalara yol açmıştır. Mezuniyet töreninden sonra teğmenlerimizin "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" şeklindeki ifadeleri ve heyecanlı, çoşkulu ritüelleri neticesinde bazı teğmenlerimiz hakkında disiplin soruşturmaları başlatılmıştır. Sonrasında ise teğmenlerimizin, ihraç talebiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edildikleri gündeme gelmiştir. Özellikle, Atatürk'e bağlılık ifade eden ve TSK tarihinde yıllardır tekrar edilen bir yeminin bir ritüelle tekrar edilmesinin disiplin suçu olarak değerlendirilmesi, toplumun geniş kesimlerinde tepkiyle karşılanmıştır.
TSK'nın kurumsal itibarını zedelediği gerekçesiyle başlatılan soruşturmaların, teğmenlerimizin moral ve motivasyonlarına olumsuz etki yapacağı kaygısı ortaya çıkmıştır. Bahse konu soruşturmaların, haksız ve yersiz olduğu konusunda kamuoyunda hakim bir kanaat olduğu aşikardır. Kara Harp Okulu mezuniyet töreni sonrasındaki ritüellerin ve uzun yıllardır kurumsal olarak yapılmış olan yeminin tekrarının, bir disiplin suçu sayılıp sayılmayacağı ve hali hazırda geçerli olan kurumsal düzenlemelerle uyumlu olup olmadığı ve alınacak kararların kamu vicdanında oluşturacağı olumsuz etkilerin neler olabileceğinin bilinmesi ve önlenebilmesi önem arz etmektedir. TSK'nın, bu ve buna benzer süreçlerden etkilenmemesi ve aziz Türk milletinin, TSK'ya olan güvenin güçlenerek devam etmesi ülkemiz için çok değerli ve önemlidir. Bunun tesisi ve sürekliliği için bahse konu hadiselerin hakkaniyetli ve hukuka uygun bir şekilde değerlendirilebilmesi için mevzuatın yeterli olup olmadığı, doğru uygulanıp uygulanmadığının araştırılması ve hukuk, hakkaniyet ölçüsünün korunabilmesinin temin edilmesi son derece önemlidir.
Bu kapsamda, TSK'da başlatılan bahse konu disiplin sürecinin mevcut mevzuat ve hukuk ilkeleri çerçevesinde olup olmadığının, toplumda TSK'ya olan güvenin güçlü bir şekilde devam edebilmesi inancına zarar verip vermeyeceğinin tespiti ve okullarını başarıyla bitirmiş ve orduya katılmış teğmenlerimizin haklarının ve hukuklarının gerektiği gibi korunabilmesi amacıyla Anayasa'nın 98'inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün 104 ve 105'inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.”