Kars’ta yeşil ile beyaz ‘Yeşil Sahne’nde buluştu

Kars’ta yeşil ile beyaz ‘Yeşil Sahne’nde buluştu

Yeşilay Kars Şubesi, bağımlılıkla mücadelede yeşil ve beyazı sanatla buluşturan ‘Yeşil Sahne’ etkinliği düzenledi.

Kars Gençlik Merkezinde düzenlenen etkinlikte, başta çağın belası uyuşturucu olmak üzere sigara ve alkolün insan hayatını yok edici etkilerine dikkat çekildi. Uyuşturucu maddelerin zararlarını anlatan etkinlikte resim sergisi, şiir ve müzik dinletisi yapıldı.

Etkinlikte Yeşilay Kars Şiir Yarışması 1’incisi liseli genç şair Su Naz Şimşek, Ayşe Sena Gelibolu'ya ait şiiri seslendirdi. Ardından da şair Mehmet Duman, Kafkas Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şamil İsmailov’un tarı eşliğinde şiirlerini okuyarak salonu dolduran Yeşilay gönüllüleri ile sohbet etti. Daha sonra da sanatçı Gökhan Taş sahne alarak şarkılarını seslendirdi. Programda Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Polat’ın kurduğu Kars-1 Dilbeste Topluluğu da sahne alarak birbirinden güzel türküler seslendirdi. Zaman sanatçılara solunu dolduranlar Yeşilay Gönüllüleri de keyifle eşlik etti.

Programın sonunda ‘Yeşil Sahne’ etkinliğine destek veren öğrenci ve sanatçılara Yeşilay Şube Başkanı Yusuf Bulut tarafından çiçek ve teşekkür belgeleri verildi.

Etkinliğe Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Rahmi Toktaş, TCDD Gar Müdürü Muharrem Toraman, Yeşilay Kars Eski Başkanı ve Yeşilay Van İl Koordinatörü Sefer Özabay ve Kars Kızılay Şubesi Başkan Yardımcısı Yasin Bakırhan da katıldı.

YUSUF BULUT, “YEŞİLAY’IN İNSAN ONURUNU VE SAYGINLIĞINI TEMEL ALIR”

Yeşilay Şube Başkanı Yusuf Bulut etkinlikte yaptığı konuşmada Yeşilay’ın 1920 yılında kurulduğunu hatırlatarak dünyanın en önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olduğuna dikkat çekti.

Yeşilay’ın insan onurunu ve saygınlığını temel aldığını da hatırlatan Yusuf Bulut, “Tüm toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Milli ve ahlaki değerleri önceler. Ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulan Yeşilay kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça tüzüğüne yeni çalışma alanları eklemiştir. Alkolden sonra: tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı Yeşilay'ın mücadele alanlarına dahil olmuştur.

Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi ve dünya genelinde 97 Ülke Yeşilay'ı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye'nin 81 ilinde ve KKTC'de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. Ülke vatandaşlarımız YEDAM'a 115 numaralı Danışma Hattı üzerinden ulaşabilmektedirler.

Yeşilay, Türkiye'ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan, her biri 40 ar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ile Diyarbakır illerimizde alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak hizmet verilmektedir.

Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana "Kamuya Yararlı Cemiyetler" arasında yer almaktadır. "Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü'ne ve "Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü"ne sahiptir.” Dedi.

Didem Tan Yılmaz