Kars'ta anlamlı otizm çalıştayı
Kars Valiliği himayelerinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Kafkas Üniversitesi işbirliğinde çok anlamlı ‘otizmi anlamak’ çalıştayı gerçekleştirildi.
Tacettin DURMUŞ
Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonunda, Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Binali Çatak moderatörlüğünde düzenlenen çalıştayda, alanında uzman isimler, değerli bilgilerini katılımcılarla ve otizmli bireylerin aileleriyle paylaştı.
Kars Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Tosunoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan çalıştayda, Kafkas Üniversitesi Dede Korkut Eğitim Fakültesinden Prof. Dr Mustafa Şahin Bülbül (Otizmli Çocuklarda Okul Aile İşbirliği), Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Dr. Gamze Alak (Otizmli Çocuklarda Dil Gelişimde Ebeveyn Rolü), Kafkas Üniversitesi Dede Korkut Eğitim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Okur da (Otizmli Zihni Anlamak) konulu sunumlar yaptı.
Otizimli ailelerin de katıldığı çalıştayda, Kars Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Ebru Alibeyoğlu da, kurumunun genel faaliyetleri ve sosyal hizmetlere erişim konularında bilgilendirmede bulundu.
Kars Vali Yardımcısı Aydın Göçer, Belediye Başkanı Ötüken Senger, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Zamin Aliyev, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Engin Kılıç, öğretim üyeleri ve otizmli bireylerin ailelerin katıldığı anlamlı çalıştayda; panelistler tarafından önemli bilgiler paylaşıldı.
Çalıştayda otizmli bireyler ile birebir görüşen panelistler, daha sonra hazırlayacakları raporları, Kars Valiliği nezdinde Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğü ve diğer ilgili kurumlarla paylaşacak.
36 ÇOCUKTAN BİRİ OTİZMLİ DOĞUYOR
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kars Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Tosunoğlu, görülme sıklığı her geçen yıl daha da artan ve bugün neredeyse 36 çocuktan birinde görülmeye başlayan otizm ile ilgili olarak, düzenlenen etkinlikler yoluyla, otistik bireylerin toplumla bütünleşmelerini sağlamaya yönelik çalışmaların Ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da yapılmakta olduğunu söyledi.
Otizm, tam adıyla Otizm Spektrum Bozukluğunun belirtilerin yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan nörogelişimsel bir durum olduğuna dikkat çeken Tosunoğlu: “Otizm durumu sosyal etkileşime ve iletişime zarar verir, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açar. En çok görülen belirtileri, göz teması kuramama, adı söylendiğinde tepkisiz kalma, iletişimde kayıtsızlık, konuşmada gecikme, cümle ve sözcük tekrarı, takıntılı davranışlar, yaş gurubuna uygun oyunlara katılmama gibi belirtilerdir.
Bizlerde, otistik çocuklarımızın sosyal hayatta yer alabilmeleri ve kendi ihtiyaçlarını mümkün olduğunca bağımsız karşılayabilmelerini arzu etmekteyiz. Onlara daha iyi bir yaşam sağlamak, başta otizmli çocuklarımızın aileleri olmak üzere toplumumuzun her bireyinin görevidir. Bizler devlet ve bireyler olarak, bunu bir sosyal sorumluluk ve bir vatandaşlık görevi olarak görüp, gayret göstermeliyiz. Bu bilincin oluşabilmesi amacıyla da özellikle de anne babaların ve tüm toplumun farkındalık düzeylerini artırmalı, tanıtıcı, bilgilendirici her türlü faaliyet ve etkinliklerle halkımızı bilinçlendirmeliyiz.
"Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik II. Ulusal Eylem Planı (2023-2030)" kamu kurum ve kuruluşları, otizm alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, bu alanda çalışmalar yürüten akademisyenlerin ve eylem planı çalışma grubunun katkı ve katılımlarıyla Bakanlığımız koordinasyonunda oluşturulmuş ve 2 Nisan 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşılmış ve yayımlanmıştır.
II. Ulusal Otizm Eylem Planı (2023-2030) faaliyetlerinin hayata geçirilmesinde il düzeyinde izlemeyi gerçekleştirmek amacıyla Vali Yardımcımız Aydın Göçer başkanlığında İl Müdürlüğümüz, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş-Kur Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Kafkas Üniversite paydaşlığında İl İzleme Komisyonu oluşturulmuştur. İl İzleme Komisyonu tarafından gerçekleştirilen toplantılar neticesinde II.Ulusal Otizm İl Eylem Planı hazırlanarak 06.11.2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir. II. Ulusal Otizm İl Eylem Planı'nın " Toplumsal Kabulü ve Bilinci Artırmak" başlığında faaliyetler kısmında yer alan "OSB tanılı çocuğu olan ailelerin durum ve ihtiyaç analizlerini yapmak amacıyla bugünkü Aile Çalıştayı gerçekleştirilecektir.” Dedi.