Alp, “Pancar üreticisi emeğinin karşılığını almalı!”
CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp’in, şeker pancarının 2024 yılı avans fiyatı ve destekleyici prim ödemelerinin arttırılması ve takviminin açıklanması talebi değerlendirildi.
Alp’in Kars için stratejik öneme sahip şeker pancarının 2024 yıl avans fiyatı ve destekleyici prim ödemelerinin arttırılması ve takviminin açıklanması talebi ile Tarım Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemi ile verdiği sonu önergesine cevap geldi.
Milletvekili Alp, şehrin gözbebeği Kars Şeker Fabrikası işçilerinin ve pancar üreticilerinin haklarının savunulması ve korunması için yapacağı çalışmaların öncelikli görevi olduğunu söyledi.
2024 - 2025 kampanya döneminin Kars halkı ve Şeker Fabrikası için hayırlı olmasını dileyen Alp, pancar üreticisinin emeğinin karşılığını alması dileklerinde bulundu.
CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp’in pancar üreticisinin emeğinin karşılığını alması amacıyla, Tarım Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplandırılan soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:
“4634 Sayılı Şeker Kanunu gereği, şekerin hammaddesi olan şeker pancarı fiyatları veya avans fiyat her yıl, şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler ile üretici ve/veya üretici temsilcileri arasında, pancar ekiminden önce Ekim ayında başlayacak müzakereler sonucunda;
Yıllık enflasyon oranı, üretici maliyetlerindeki artış, dünya pancar fiyatları ile alternatif ürün paritesi dikkate alınarak belirlenmekte olup süreç Bakanlığımızca izlenmekte ve denetlenmektedir.
Şeker pancarı üretimi, şeker şirketleri ve üreticilerin arasında imzalanan "Pancar Üretim Sözleşmesi" vasıtasıyla yapılmakta, sözleşme çerçevesinde şirketlerce üretim yapan üreticilere bakım, sulama ve söküm dönemlerinde yaklaşık %40-50 oranında avans verilmekte, ayrıca prim ödemesi yapılmaktadır.
Ayrıca bitkisel üretim destekleri kapsamında şeker pancarı çiftçilerine ödenen mazot ve gübre desteği artırılarak 138 TL/da çıkartılmıştır.
2023 yılı ürünü %16 polar şeker ihtiva eden, net bir ton A kotası şeker pancarı baz alım kesin fiyatı 1.750 TL olarak belirlenmiş olup %6 kota tamamlama primi ile birlikte 2023/2024 üretim dönemi şeker pancarı alım fiyatı 1.855 TL/ton olmuştur.
Türkşeker tarafından çiftçilerin şeker pancarı üretim sürecindeki giderlerine destek olmak | amacıyla gübre ve tohum desteğinin yanında çapalama, bakım, sulama, motorin, hasat ve teslim | avansları nakdi olarak verilmektedir. 2023 yılında pancar üretiminin desteklenmesi amacıyla avans sayısı 5'ten 6'ya, toplam miktarı ise ton başına 450 TL'ye yükseltilmiştir. Bu kapsamda pancar üreticilerimize pancarlarını teslim etmeden önce yaklaşık 4,5 milyar TL. nakdi, 1 milyar TL ayni olmak üzere yaklaşık 5,5 milyar TL avans ödemesi yapılmıştır. Ayrıca fabrika merkezine pancar teslim eden üreticilere nakliye desteği ödenmektedir. Bu kapsamda yaklaşık 2 milyar TL nakliye destek ödemesi yapılmıştır. İlaveten Kars, Ağrı ve Erciş fabrikalarımız üreticilerine 151,5 milyon TL pancar üretimi teşvik primi ödenmiştir. Bunların yanında üreticilerimize istihkak (bedelsiz) yaş pancar posası verilmektedir.
2024 yılında pancar üreticilerimize Ağustos ayı sonu itibariyle 2,1 milyar TL nakdi ve 1,4 milyar TL ayni olmak üzere toplam 3,5 milyar TL avans ödemesi yapılmış olup 3 nakdi avans ödemesi daha yapılması planlanmıştır. 2023 yılında yapılan üretici destek ödemelerine güncellenen fiyatlar üzerinden 2024 yılında da devam edilecektir.
Türkşeker ile üreticiler arasında akdedilen şeker pancarı üretim sözleşmesi gereğince fabrika bazında pancar alımının tamamlandığı tarihten itibaren en geç 30 gün içerisinde pancar bedel ödemeleri tamamlanmaktadır. 2023 yılı ürünü %16 polar şeker ihtiva eden, net bir ton A kotası şeker pancarı baz alım kesin fiyatının aynı zamanda 2024 yılı avans fiyatı olarak uygulanması kararlaştırılmış olup 2024 yılı ürünü şeker pancarı baz alım kesin fiyatı ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda en geç 2024 yılı Ekim ayı sonuna kadar belirlenecektir.”